Un simbol istoric al Sibiului: Podul Minciunilor – adevăruri și legende

Podul Minciunilor din Sibiu, inaugurat în 1860, este primul pod de fontă din România și face legătura între Piața Mică și Piața Huet. Construit fără piloni, a fost numit inițial „Podul Culcat”. Denumirea sa actuală provine dintr-o confuzie fonetică în limba germană între „Liegenbrücke” (Podul Culcat) și „Lügenbrücke” (Podul Minciunilor).

Legende urbane

Podul este asociat cu numeroase legende. Se spune că cei care mint pe pod sunt pedepsiți, podul prăbușindu-se sub greutatea minciunilor. Alte povești includ jurămintele false ale îndrăgostiților și cazuri de negustori care încercau să-și înșele clienții.

Arhitectură distinctivă

Podul Minciunilor, din fontă, a fost construit la 1859 de firma Friedrich Hütte, în locul unui pod din lemn. Acesta impresionează prin balustradele decorate cu motive gotice, stema orașului și inscripția „1859 Friedrich Hütte”. Soclurile din piatră de la capete susțin felinare din fontă, iluminând zona de promenadă preferată de tinerii îndrăgostiți.

Restaurarea

Incluse pe lista monumentelor istorice, Podul Minciunilor a fost restaurat în 2006, păstrându-se patina originală a fontei. Curățarea s-a realizat prin metode speciale, fără a deteriora structura.

Podul Minciunilor rămâne un loc emblematic al Sibiului, atrăgând turiști cu poveștile sale fascinante și arhitectura sa unică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *