ÎNTREBARE: Sunteți de acord cu „Camera de detenție” în școli?

Într-o Românie plină de corupți, de drogați și bețivi care fac accidente, de medici care încalcă Jurământul lui Hipocrate, de indivizi care își bat sau chiar își omoară membrii familiei, cei mai verificați, filmați și pedepsiți sunt elevii. Acum, Ministerul Educației a venit cu o nouă metodă de „corecție” și anume „Camera de detenție”, așa cum a fost numită. Eu sunt de acord că școlile trebuie să fie medii sigure, întrebarea e dacă metodele sunt corecte și dau rezultate pozitive.

Începând cu luna septembrie a acestui an, noul Statut al Elevului, care introduce oficial sala de detenție în școlile din România, va intra în vigoare. Conform Ministerului Educației (ME), fiecare unitate de învățământ va avea responsabilitatea de a organiza atât spațiul, cât și procedurile de supraveghere pentru elevii care perturbă orele de curs.

Ministerul Educației a anunțat că Statutul Elevului 2024 și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) 2024 au fost trimise pentru publicare în Monitorul Oficial. Aceste documente vor fi aplicabile începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe site-ul edu.ro după publicare.

Potrivit Ministerului Educației, profesorii au autoritatea de a muta elevii care perturbă orele într-un alt spațiu al școlii, unde aceștia vor fi supravegheați de un alt cadru didactic sau de personal auxiliar. În plus, părinții elevilor trebuie să fie informați despre această măsură. Această decizie poate fi luată de profesor doar pentru propria oră de curs, iar pentru ora respectivă elevului nu i se va înregistra absență.

Eu mă întreb dacă e un lucru bun. Mă întreb dacă vor fi în stare școlile să pună la dispoziție sălile și personalul de care e nevoie, pentru a aplica măsura. Vor sta toți pedepsiții împreună, sau va sta fiecare pedepsit, din fiecare clasă, singur într-o sală, cu un supraveghetor? Ce vor face supraveghetorii, vor sta pe telefon, sau îi vor consilia pe elevi? Mă întreb dacă nu cumva profesorii vor abuza de acest drept. Mă întreb dacă vor căștiga doar profesori și elevii din clasă, pentru că nu vor mai fi deranjați, sau vor câștiga și elevii care deranjează, pentru că vor avea ocazia să primească o consiliere pertinentă, pentru a trece peste momentele care le declanșează acel comportament care deranjează clasa. Mă întreb dacă cei care vor fi puși să se ocupe de acești elevi problemă sunt mai bine pregătiți decât profesorii, care au absolvit un modul psihopedagogic și au, mare parte dintre ei, experiență în gestionarea grupurilor.

Aș vrea să știu, ce părere aveți despre această nouă măsură? Sunteți de acord cu „Camera de detenție” în școli?