INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative aprobate în ședința Guvernului României din 14 august 2024


I.    PROIECTE ÎN ANALIZĂ
1.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea şi completarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criterial de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă (PRIMĂ LECTURĂ)
Actul normativ modifică și completează metodologia existentă privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, introducând măsuri de prevenție, consiliere și sancționare a comportamentelor de acest fel. 
De asemenea, se introduce o normă de excepție astfel încât victima să poată să depună  o sesizare scrisă și fără semnătura olografă și, în situația în care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact, aceasta se  examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la fapte de hărţuire pe criteriul de sex sau hărțuire morală.

II.    PROIECTE DE LEGI
1.    PROIECT DE LEGE pentru modificarea și completarea articolului 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor
Proiectul modifică cadrul legal privind reglementarea activităţii de soluționare a petițiilor, în scopul instituirii posibilităţii primirii unor petiţii anonime care conțin elemente din care rezultă acte de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau exercitarea abuzivă a funcției în scop sexual, după cum sunt prevăzute în Codul penal. Astfel, petițiile anonime sau cele în care nu sunt menționate datele de identificare a petiționarului și care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală nu se clasează, ci sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale.  
Dacă, în urma analizării petițiilor, rezultă comiterea unor fapte prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă, sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.
Proiectul de lege a fost aprobat și va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

III.    ORDONANȚE
1.    ORDONANȚĂ pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile
Prima de carieră didactică și prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023, și vor putea fi utilizate până în luna octombrie 2024, a stabilit Guvernul, prelungind termenele de utilizare a acestor venituri.
Informații suplimentare: 
Prima de carieră didactică are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competentelor educaționale și obținerea de performante școlare/universitare în procesul educațional;
Prima de carieră profesională este asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.
Conform celor mai recente rapoarte de utilizare a sumelor aferente primelor de carieră didactică s-a constat că acestea nu au fost utilizate în integralitate, motiv pentru care s-a impus prelungirea termenului de utilizare a măsurilor de susținere  a activității didactice și profesionale pentru a asigura echitate pentru toți beneficiarii finali, indiferent de circumstanțele individuale care au putut afecta utilizarea primelor în termenul stabilit inițial.
2.    ORDONANȚĂ privind autorizarea operatorilor economici din domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale şi pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic
Actul normativ realizează un cadru unitar pentru autorizarea operatorilor economici în domeniul feroviar, transport cu metroul, metroul uşor, monorai şi transport urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, autorizare care până acum se făcea prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.

    IV. HOTĂRÂRI DE GUVERN
1.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, necesar pentru relocarea utilităţilor, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Lărgire la 4 benzi a Centurii Rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A2 km 23 + 600 şi A1 km 55 + 520 şi Amenajare punct de întoarcere în soluție giratorie pe CBd în zona autostrăzii Al” – Lot 1 – „Lărgire la 4 benzi a Centurii Rutiere a Municipiului Bucureşti Sud între A1 (km 55 + 520) şi km 54 + 700, inclusiv parcarea de lungă durată de la km 54 + 765”
Executivul a aprobat exproprierea unor imobile, proprietate privată, aflate pe raza localității Domnești, județul Ilfov, pentru continuarea lărgirii centurii rutiere a Municipiului București (39 mp, pentru relocarea unui stâlp de înaltă tensiune). Suma estimată de expropriator, adică de statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, este de 3000 de lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul MTI.
2.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Sporirea eficienţei economice şi a siguranţei feroviare prin creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare feroviară – 8 loturi: Lot 5 – Sectoare CF: Lotul 5 – Sucursala Regională Galaţi”, lucrare de utilitate publică de interes naţional
Guvernul a aprobat modernizarea instalațiilor de semnalizare feroviară pentru 16 stații de cale ferată de pe raza Sucursalei Regionale Galați. Valoarea totală a investiției depășește 716 milioane lei, cu o durată de realizare de 21 de luni. 
Proiectul face parte din lucrările cuprinse în capitolul I.1. Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare din Pilonul I – Tranziția verde, componenta C4 – Transport sustenabil din PNRR.
Finanțarea se realizează din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA., precum și din alte surse legal constituite.
3.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea pe anul 2024 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 381/2009 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată rămase de expropriat, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ,,Construcţia autostrăzii Bucureşti-Braşov, tronsonul Bucureşti-Ploieşti”, precum şi modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 381/2009
Guvernul a actualizat situația imobilelor care au fost afectate de coridorul de expropriere al autostrăzii București-Brașov. În urma măsurătorilor din teren și a colectării documentelor care au stat la baza realizării documentațiilor cadastrale au fost identificate 4 imobile unde se modifică parcelele de expropriat. Suma suplimentară necesară exproprierii este de circa 32.400 lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
4.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Amenajare sens giratoriu pe DN 7, km 17+750, intersecţie cu strada Milano (DJ 602, km 37+100), oraş Buftea”, aprobarea listei imobilului proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţii administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional
Actul normativ aprobă amplasarea unui sens giratoriu pe drumul național DN 7, în orașul Buftea, care să înlocuiască actualul sens giratoriu provizoriu din balize direcționale de plastic.
De asemenea, aprobă declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al acestei lucrări, lista proprietarilor de imobile proprietate privată supuse exproprierii și sumele individuale estimate de către expropriator. Suma necesară exproprierii este de 612.050 lei, fonduri care se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, acordate ca despăgubiri pentru un număr de 11 imobile proprietate privată.
Totodată, se aprobă lista imobilelor proprietate publică a statului care fac parte din respectivul coridor de expropriere și lista imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale aflate pe acest domeniu.
5.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Sporirea eficienţei economice şi a siguranţei feroviare prin creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare feroviară – 8 loturi: Lot 4- Sectoare CF: Lot 4 – Sucursalele Regionale CF Iaşi şi Galaţi”, lucrare de utilitate publică de interes naţional
Guvernul a aprobat proiectul de modernizare a instalațiilor de semnalizare feroviară pentru 26 stații de cale ferată, aparținând Sucursalelor Regionale CF Iași și Galați. Valoarea totală a investiției depășește 900 milioane lei, cu o durată de realizare de 21 de luni. 
Proiectul face parte din lucrările cuprinse în capitolul I.1. Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare din Pilonul I – Tranziția verde, componenta C4 – Transport sustenabil din PNRR.
Finanțarea se realizează din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA., precum și din alte surse legal constituite.
6.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Reabilitarea liniei de cale ferată Paşcani-Dărmăneşti”, lucrare de utilitate publică de interes naţional
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA va realiza un proiect de reabilitare a liniei de cale ferată Pașcani-Dărmănești, o linie importantă a rețelei de cale ferată din România, care face parte din rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T).
Investiția este în valoare de peste 6,4 miliarde lei și are o durată de execuție de 3 ani. Linia de cale ferată are o lungime de 68 km, din care 91% linie dublă electrificată pe distanța Pașcani – Suceava Nord (62,74 km) și 9% din traseu, pe distanța Suceava Nord – Dărmănești, linie simplă electrificată (6,01 km).
Lucrările sunt finanțate din fonduri externe nerambursabile – programul Transport 2021-2027, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale CFR, precum și din alte surse legal constituite.
7.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Sporirea eficienţei economice şi a siguranţei feroviare prin creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare feroviară – 8 loturi: Lot 8 – Staţii CF: Lotul 3 – Sucursala Regională CF Cluj, Staţiile CF Diosig, Biharia, Halmeu, Acâş, Buşag şi Vişeul de Jos”, lucrare de utilitate publică de interes naţional
Modernizarea instalațiilor de semnalizare feroviară pentru 6 stații de cale ferată de pe raza Sucursalei Regionale CF Cluj a fost aprobată de Executiv. Valoarea totală a investiției depășește 174 milioane lei, cu o durată de realizare de 21 de luni. 
Proiectul face parte din lucrările cuprinse în capitolul I.1. Modernizarea și reînnoirea infrastructurii feroviare din Pilonul I – Tranziția verde, componenta C4 – Transport sustenabil din PNRR.
Finanțarea se realizează din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA., precum și din alte surse legal constituite.
8.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate
Actul normativ va permite asigurarea accesului bolnavilor la medicamente specifice care fac obiectul contractelor cost volum în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, furnizorii de servicii de dializă având posibilitatea de a prescrie aceste medicamente  pacienţilor eligibili.
Pentru acordarea tratamentului cu medicamentul specific care face obiectul  unui contract cost-volum (DCI Oxihidroxid Sucroferic), casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte cu furnizorii de servicii de dializă, contracte distincte. 
Alte prevederi se referă la transmiterea, de către toate categoriile de furnizori de servicii medicale, servicii conexe, medicamente și dispozitive medicale, aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, a facturii și a documentelor justificative, ținând cont de faptul că factura va fi încărcată în sistemul național RO e-factura. Documentele justificative nu vor mai însoți factura, ci se vor transmite separat de momentul transmiterii facturii, ce poate fi emisă și încărcată în sistemul național Ro-e-factura după validarea documentelor justificative.
De asemenea, se introduce o nouă obligaţie pentru furnizorii de medicamente, în relația contractuală cu casa de asigurări de sănătate, referitoare la verificarea și scoaterea din uz, la momentul eliberării prescripțiilor medicale electronice din farmacie, a medicamentelor care prezintă elementele de siguranţă care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman.
9.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 al Companiei Naţionale „UNIFARM” – S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Sănătăţii
Hotărârea a fost aprobată.
10.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în domeniul public al statului, ca urmare a reevaluării acestora
Hotărârea a fost aprobată.
11.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Guvernul suplimentează bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pe anul 2024 cu peste 31,7 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Banii sunt necesari pentru plata drepturilor cuvenite personalului desemnat în birourile electorale – peste 19,3 milioane lei, pentru plata chiriei spațiului unde își desfășoară temporar activitatea personalul ÎCCJ – 2,9 milioane lei, pentru plata serviciilor poștale pentru expedierea actelor de procedură, precum și servicii poștale interne și internaționale din sfera  serviciului poștal universal și servicii de coletărie – 1,2 milioane lei, pentru extinderea implementării Platformei software integrate pentru managementul economico-financiar și administrativ la ÎCCJ – peste 2,6 milioane lei și pentru achitarea integrală a contribuției la Fondul special de solidaritate socială pentru persoanele cu handicap  – peste 5,6 milioane lei.
12.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi administrarea Tribunalului Argeş în domeniul public al Oraşului Costeşti, Judeţul Argeş
Hotărârea a fost aprobată.
13.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind modificarea denumirii, caracteristicilor tehnice şi valorii de inventar ale unui bun aflat în domeniul public al statului şi transmiterea acestuia din administrarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava în administrarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava
Hotărârea a fost aprobată.
14.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar pentru un monument de for public aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii, precum şi pentru trecerea acestuia din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Culturii, în domeniul public al Municipiului Alba Iulia
Hotărârea a fost aprobată.
15.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventor a unor bunuri imobile aflate în administrarea Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, precum şi pentru trecerea acestora din administrarea Institutului Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală în administrarea Corului National de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”
Hotărârea a fost aprobată.
16.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne -Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Semenic” al judeţului Caraş-Severin
Hotărârea a fost aprobată.
17.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind privind modificarea şi completarea, după caz, a descrierii tehnice şi adresei unor bunuri imobile aparţinând domeniului public al statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, prin Administraţiile Bazinale de Apă Buzău – Ialomiţa şi Siret, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prevăzute în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, ca urmare a efectuării lucrărilor de cadastru şi publicitate imobiliară
Hotărârea a fost aprobată.
18.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind înscrierea unor bunuri imobile în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestora în administrarea Administraţiei Naţionale ,,Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad
Hotărârea a fost aprobată.
19.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea desfiinţării imobilului Stadion „Dan Păltinişan”, din strada Ştefan Covaci nr.1, municipiul Timişoara, în vederea realizării, pe acelaşi amplasament, a obiectivului de investiţii „Construire Stadion capacitate de 30.000 locuri, str. Ştefan Covaci nr.1, municipiul Timişoara, judeţul Timiş”
Hotărârea a fost aprobată.
20.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorilor de inventar, a denumirii, a adresei şi a datelor de identificare, precum şi comasarea la aceeaşi poziţie MF, ca urmare a înscrierii bunurilor în aceeaşi carte funciară, ale unor bunuri imobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova
Hotărârea a fost aprobată.
21.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind trecerea unor imobile din domeniul privat al statului şi administrarea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş în domeniul public al statului şi administrarea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, transmiterea bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului cu nr. M.F. 153211, nr. M.F. 153212 şi nr. M.F. 153447 din administrarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în administrarea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, actualizarea denumirii, a descrierii tehnice, a adresei şi a valorii de inventar, precum şi comasarea acestora la poziţia cu nr. M.F. 153211, ca urmare a înscrierii bunurilor în aceeaşi carte funciară
Hotărârea a fost aprobată.
22.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unui bun imobil aflat în domeniul public al statului şi administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 150, precum şi înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile şi darea în administrarea Secretariatului General al Guvernului – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 150
Hotărârea a fost aprobată.
23.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri immobile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale -Unitatea Teritorială 335
Hotărârea a fost aprobată.
24.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri immobile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 425, precum şi înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile şi darea în administrarea Secretariatului General al Guvernului – Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – Unitatea Teritorială 425
Hotărârea a fost aprobată.
25.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri immobile aflate în domeniul public al statului şi administrarea Secretariatului General al Guvernului pentru Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale- Unitatea Teritorială 360
Hotărârea a fost aprobată.
26.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind aprobarea Actului Adiţional nr.1 la Acordul de sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. în legătură cu Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă
Hotărârea a fost aprobată.
27.    HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru aprobarea Strategiei naționale privind adaptarea la schimbările climatice pentru perioada 2024-2030, cu perspectiva anului 2050 (SNAC) și a Planului național de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale privind adaptarea la schimbările climatice pentru perioada 2024-2030 (PANSC), precum și pentru promovarea unor măsuri cu caracter instituțional
Executivul a aprobat Strategia Națională privind Adaptarea la Schimbările Climatice (SNASC) pentru perioada 2024-2030, cu perspectiva anului 2050, care consolidează capacitatea României de a răspunde provocărilor generate de schimbările climatice. Prin adoptarea acestui document esențial, România se aliniază la angajamentele internaționale asumate prin Acordul de la Paris și legislația europeană.
Obiectivul principal al acestei strategii este protejarea cetățenilor și a comunităților vulnerabile în fața efectelor schimbărilor climatice, precum seceta, inundațiile sau fenomenele meteorologice extreme, prin promovarea unor politici publice coerente și responsabile în fața provocărilor climatice.
Strategia Națională privind Adaptarea la Schimbările Climatice asigură îmbunătățirea capacității de adaptare a sistemelor socio-economice și ecologice, a societății în ansamblul său, la efectele schimbărilor climatice în România, la nivelul anului 2030 și în perspectiva anului 2050. De asemenea, contribuie la adaptarea dinamică, integrată și durabilă a societății, economiei naționale și a mediului la contextul climatic previzionat, prin adoptarea unor obiective/programe/măsuri sectoriale specifice. 
Planul de acțiune (PNASC) al Strategiei prevede măsuri de implementare specifice pentru sectoare cheie: resurse de apă; păduri; biodiversitate și servicii ecosistemice; populație, sănătate publică și calitatea aerului; educație, conștientizare, cercetare, inovare și digitalizare; patrimoniu cultural; localități; agricultură; energie; transporturi; turism și activități recreative;  industrie;  asigurările ca instrument de adaptare la schimbările climatice.
SNASC promovează soluții bazate pe natură și adaptarea ecosistemică, subliniind importanța conservării biodiversității și a serviciilor ecosistemice pentru o dezvoltare durabilă.
În elaborarea documentelor strategice, s-a ținut seama de vulnerabilitatea deosebită a sectoarelor relevante, între care sectorul agricol, sistemele de apă și alimentare, precum și de securitatea alimentară, și s-a promovat adoptarea soluțiilor bazate pe natură și adaptarea bazată pe ecosisteme.
Adoptarea SNASC este o condiție esențială pentru obținerea unui împrumut de 466,9 milioane Euro din partea Băncii Mondiale, destinat dezvoltării de politici privind managementul riscului de dezastre. Acest sprijin financiar va facilita implementarea măsurilor necesare pentru reducerea vulnerabilității României la riscurile climatice și pentru promovarea unui model de dezvoltare durabilă.
28.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene
Se suplimentează bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) cu suma de 575 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2024, pentru onorarea cererilor de plată/rambursare depuse de beneficiari, pentru acoperirea parțială a sumelor indisponibile în acest moment.
Astfel MIPE, ordonator principal de credite, cu rol de autoritate de management pentru Programul operațional Regional 2014-2020 și pentru Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, va putea să își îndeplinească obligațiile stabilite prin contractele de finanțare cu beneficiarii POR și POD, în vederea atingerii obiectivelor programelor operaționale stabilite prin deciziile Comisiei Europene.
29.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Se suplimentează bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2024, cu suma de 5 milioane lei, credite de angajament și credite bugetare, pentru finanțarea Programului lnterreg VI-A România-Ungaria 2021-2027.
Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, până la sfârşitul anului.
Obiectivul strategic al Programului lnterreg VI-A România-Ungaria 2021-2027 îl constituie o regiune transfrontalieră mai ecologică, mai rezilientă și mai coezivă între România și Ungaria, cu o mai bună înțelegere a oportunităților de cooperare, încredere sporită și bariere reduse în calea cooperării, în direcția obiectivelor comune ale Agendei 2030, cu un cadru de cooperare mai durabil.
30.    HOTĂRÂRE DE GUVERN privind suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului pe anul 2024 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024
Bugetul Secretariatului General al Guvernului primește o alocare suplimentară de circa 66,9 milioane lei, credite de angajament și credite bugetare. Suma de 39,6 milioane lei este destinată pentru plata cheltuielilor salariale în bani și în natură și a contribuțiilor aferente pentru activitatea proprie a SGG și pentru unele din instituțiile din subordine, pentru efectuarea lucrărilor de amenajare, refacere, extindere, restaurare, înlocuire, recondiționare, reparații și întreținere a obiectivelor din patrimoniul RAAPPS, pentru plata unei cotizații la organismele internaționale și pentru plata unor despăgubiri civile stabilite în sarcina Guvernului României. Fonduri de circa 27,3 milioane lei sunt necesare pentru finalizarea implementării proiectelor privind dezvoltarea durabilă, derulate la nivelul SGG, și pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.

V. MEMORANDUMURI
1.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea demersurilor pentru suspendarea Convenţiei între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Moscova la 27 septembrie 1993, ratificată prin Legea nr. 38 din 16 iunie 1994
Memorandumul a fost aprobat.
2.    MEMORANDUM cu tema: Majorarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, pe luna august 2024
Guvernul a majorat cu 600 milioane lei limita de credite de angajament și credite bugetare pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, pe luna august, în vederea asigurării fondurilor necesare pentru plata primei tranșe de pensii aferente lunii septembrie, recalculate conform Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Astfel, pentru bugetul asigurărilor de stat gestionat de Casa Națională de Pensii Publice, după suplimentare, valoarea totală a limitei lunii august 2024 la credite de angajament va fi de peste 11,513 miliarde lei și la credite bugetare va fi de peste 11,522 miliarde lei.
Informații suplimentare
Potrivit convenției între Ministerul Muncii și C.N. Poșta Română S.A, Casa Națională de Pensii Publice trebuie să vireze în contul C.N. Poșta Română S.A 50% din contravaloarea drepturilor de pensie din sistemul public aferentă lunii septembrie, cu 3 zile lucrătoare înainte de prima zi de plată a acestor drepturi, respectiv în perioada 26-27 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *