FOTO: Descoperă Cetatea Sibiului: Turnuri și ziduri care încă se păstrează

În urma invaziei tătarilor din 1241, Sibiul a fost fortificat în patru etape, între secolele XIII și XVI, cu ziduri masive din cărămidă roșie, primind astfel denumirea de Cetatea Roșie. Aceste ziduri se întindeau pe 4 km, având 39 de turnuri și 5 bastioane. Astăzi, mai pot fi văzute bastioanele Soldisch și Haller, precum și turnurile Scărilor, Sfatului, Dulgherilor, Archebuzierilor, Olarilor, Gros, Pielarilor și Pulberăriei.

Zidul exterior al celei de-a treia centuri de fortificații se vede de-a lungul Bulevardului Corneliu Coposu, unde o zonă verde din 1791 se întinde între Bastionul Haller și Turnul Gros, continuând până la Bastionul Cisnădiei, cunoscută ca „promenada invalizilor”.

Pe Strada Manejului, lângă Biserica Ursulinelor, zidul prezintă bolți semicirculare pentru galeria de strajă. Acesta formează arcade spre curtea călugărilor, legându-se cu Strada Constituției. Aici se afla Turnul Bărbierilor, aproape de Poarta Sării.

În curtea din Piața Huet nr. 2 se găsește cea mai veche construcție din Sibiu, o porțiune de 30 m din zidul de apărare al primei incinte, datând din secolul XIII.

Pe Strada Cetății, între Turnul Dulgherilor și Turnul Olarilor, zidul a fost construit între 1357 și 1366. În prezent, zidul are aspectul din secolul XV, cu arcade ample pentru drumul de strajă.

Un alt segment al zidului se află între Bastionul Soldisch și Strada Mitropoliei, în curtea Liceului Octavian Goga. Pe Strada Centumvirilor, între străzile Odobescu și Tribunei, se vede o porțiune de peste 200 m a zidului, între Orașul de Sus și Orașul de Jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *