DEZASTRUL DE LA PINOASA: Un parlamentar cere investiții, un sindicalist cheamă DNA-ul, iar ministrul Energiei vrea doar producție de cărbune

Dezastrul de la sectorul Pinoasa din cadrul carierei de cărbune Rovinari a Complexului Energetic Oltenia continuă să producă controverse, iar un raport de specialitate, care să prezinte cauzele și să stabilească măsurile, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple, întârzie. Între timp, de la Gorj se cer investiții și o cercetare făcută de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în timp ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cere doar producție de cărbune.

Deputatul Mihai Weber cere ministrului Energiei „măsuri urgente, privind capitolul destinat investiților și mentenanței”: „Pagubele create de răsturnarea utilajelor și de prăbușirea malurilor sunt rezultatul lipsei de investiții din carierele Complexului Energetic Oltenia. Să ne amintim că, inclusiv fostul premier, Nicolae Ciucă, după tragedia de la Cariera Jilț Sud, a cerut urgent un plan de investiții, pentru a se evita alte tragedii. S-a respectat această dispoziție? Evident nu! Ori acum, când povestea se repetă, cred că ministrul PNL al Energiei trebuie să ia măsuri urgente, privind capitolul destinat investiților și mentenanței. Ne-au cerut energie mai multă, pentru că nu au avut de unde să ia, cărbunele fiind singurul care, în condiții extreme de temperatură, poate produce energie, dar nu se gândesc și la faptul că, în Complexul Oltenia, este nevoie și de investiții. Sper că, după acest episod, să se ia decizii înțelepte pentru țară și pentru Gorj!”, a declarat Weber, potrivit Impact în Gorj.

DNA-ul să vină, să-i ia!”
Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, spune clar cine sunt vinovații pentru dezastrul de la Pinoasa, dar este pesimist în ceea ce privește prezentarea oficială a adevărului și luarea de măsuri. Acesta cere să vină DNA să facă cercetări, acuzând șefii că vor doar prime pentru producție mare, punând în pericol utilajele și viața oamenilor:  

„Vinovații sunt cei de la conducere, e clar. DNA-ul să vină, să-i ia, să-i salte, să plătească daunele, pentru că nu putem noi, românii, să plătim daunele astea și ei să iasă basma curată. Să-i spună lui Burduja că din cauza crevaselor, din cauza secetei?! Nu este adevărat. Este greșeală. Exploatarea nu se face conform tehnologiei de exploatare, eu am spus-o de multe ori că nu este bine. (…) Nu s-a lucrat niciodată așa. Toți duc excavatoarele în risc maxim pentru oameni și pentru ele, pentru cărbune și pentru a lua acele prime. La sfârșit de an, toți directorii se aciuiesc pe la companie, parcă ar fi venit Moș Crăciun acolo, și încasează prime de merit sute de milioane, din moment ce oamenii din cariere sunt lezați de bani. Pe toate căile încearcă să-i facă la financiar, la banii pe care-i câștigă cu prețul vieții. Dacă mureau oameni acolo, pentru ei, din punctul meu de vedere, nu avea nicio importanță, pentru că au murit destui și au fost tot vinovați. Să plătească, pentru că sunt vinovați, sunt șefi, trebuie să răspundă. Politic se va încerca să se mușamalizeze. Oricum, excavatoarele vor avea aceeași soartă, adică tăierea. Acum, este mult mai simplu, sunt jos, le taie și le vor duce la fier vechi. Eu nu cred că cei de la corpul de control vor găsi mare lucru, ar trebui să vină DNA să vină să vadă din ce cauză se întâmplă lucrurile acestea. Corpul de control vine, bea o cafea, mănâncă o sarma și pleacă înapoi la minister”, spune sindicalistul Bunoaica, potrivit Gorjonline.

A venit și Burduja, „a treia zi după Scripturi”

La trei zile după dezastrul de la Pinoasa, a venit și ministrul Energiei, luni seară, să vadă „cu ochii lui”, cum a scris pe Facebook. Acesta continuă să spună că a fost un incident, ceea ce înseamnă, potrivit DEX, un eveniment neașteptat, deși oamenii spun că s-a excavat incorect cu bună știință.  De asemenea, Burduja cere cărbune, ca și până acum, fără să sufle o vorbă despre investițiile în utilaje.

„Ziua de astăzi am încheiat-o la cariera Pinoasa din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Am vrut să văd cu ochii mei situația din teren și să ascult explicațiile oamenilor din teren. În următoarea perioadă, specialiștii se vor pronunța cu privire la incidentul de vineri, cauzele, pagubele materiale și măsurile care se impun. Corpul de control desfășoară verificările de rigoare, iar conducerea societății mi-a prezentat încă de sâmbătă un plan de măsuri care include securizarea zonei afectate, verificarea tuturor fronturilor de lucru de la nivelul fiecărei subunități, pornirea unui excavator adițional pentru creșterea producției de cărbune și scoaterea utilajelor blocate, acolo unde se poate interveni. Dezvoltarea carierei Pinoasa se face către cele 120 ha care au fost defrișate anul trecut, în zonă fiind alte trei excavatoare, plus excavatorul 10, care va fi pornit. Zona de extracție/dezvoltare a carierei Pinoasa este cu totul alta decât cea în care a avut loc alunecarea. În luna august, angajamentul conducerii CEO este să atingă o producție de 130.000-140.000 tone, iar în septembrie să revină la nivelul de 170.000 tone/lună”, a scris aseară Burduja pe Facebook.