Contestațiile continuă la Obștea ARC

După ce a cerut desemnarea unui consiliu de administrație de către instanță, cu membri propuși de el, la Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, deși avuseseră loc alegeri și apoi și-a retras cererea, Marius Albă (fost secretar al consiliului care a activat în perioada 2008- 2011) a introdus o nouă cerere la Judecătoria Novaci. De această dată, cererea este pentru constatarea nulității absolute a ședinței Adunării Generale de alegeri din 6 aprilie 2014, dosarul aflându-se marți, 16 septembrie 2014, la primul termen de judecată.

Peste 200 de membri ai As. Obștea ARC au făcut intervenție în favoarea asociației și împotriva lui Marius Albă
Peste 200 de membri ai As. Obștea ARC au făcut intervenție în favoarea asociației și împotriva lui Marius Albă

Asociația Obștea ARC, căreia i s-au alturat în dosar, în nume propriu, peste 200 de intervenienți- membri ai asociației- și există semnale că numărul lor va crește, nu poate să-și înscrie modificările intervenite după ședința de alegeri, întrucât Marius Albă contestă legalitatea desfășurării alegerilor: „Este un dosar prin care instanța a fost investită cu cererea mea de a constata nulitatea absolută a Adunării Generale din 06.04.2014, din două motive: au participat și au votat persoane care nu sunt membri ai asociației, lucru specificat și în procesul verbal de ședință în care s-a ținut acea adunare și nu au fost acceptate procurile scrise de mână și semnate, conform statutului asociației.

Nu pot cuantifica dacă s-ar fi modificat rezultatul alegerilor, dar este vorba despre respectarea principiilor de legalitate. A fost fraudată legea, motiv de nulitate absolută, după opinia mea” a declarat Marius Albă la ieșirea din sala de judecată, unde a cerut amânarea cauzei. Același Marius Albă, care și-a retras cererea prin care propunea în nume propriu instanței o listă cu cine ar trebui să conducă asociația, consideră în continuare că instanța ar fi putut să-i aprobe cererea: „Vechiul consiliu de administrație și-a încetat mandatul de drept, pentru că a avut mandat trei ani, iar validarea noului consiliu de administrație, care se face prin înscrierea modificărilor actului constitutiv în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor a fost suspendată până la soluționarea acestui dosar. În Ordonanța de Guvern 26 în care se reglementează organizarea funcționării asociațiilor și fundațiilor, la fundații e prevăzut că intanța ar fi putut să desemneze la cererea cuiva interesat, un consiliu, iar eu am cerut asta, dar la asociații nu este prevăzut. Consider că e o lacună legislativă, dar cred că instanțele pot să judece nu numai în litera legii, ci și în spiritul ei, cred că se putea face o asimilare, fiind la același capitol tratate asociațiile și fundațiile, dar am preferat să renunț, decât să iese nebunia de pe lume și nu cred că instanța din Novaci ar fi înțeles să umple acest micuț gol legislativ” a mai declarat Marius Albă. În fața instanței, Gheorghe Hașcău, secretarul consiliului de administrație actual a afirmat că, de fapt, Marius Albă are interes să blocheze activitatea asociației, pentru a tergiversa, de fapt, dosarul în care asociația îl acuză de fapte penale săvârșite în vremea când acesta era la conducerea asociației. Marius Albă spune, însă, că nu există nici o legătură între cele două dosare: „În legătură cu dosarul penal nu consider absolut nimic dar e fabricat, las organele de cercetare penală să-și facă datoria. Eu nu am deschis acest dosar ca să-l tergiversez pe cel penal și nu l-am deschis nici în interesul meu, doar aș fi vrut ca acea adunare generală să se desfășoare legal.”

Nereguli

Declarațiile celor care conduc acum asociația sunt diametral opuse față de cele ale fostului secretar Marius Albă. Constantin Tiriplică, unul dintre cei care s-au implicat pentru reconstituirea dreptului de aproprietate al asociației și se află și acum alături de cei din conducere a declarat: „Domnul Albă zice că n-are interes, dar are. Interesul este tocmai acela despre care vorbea domnul Hașcău în instanță. Acele dosare penale, că sunt mai multe, pe care el le dă la o parte și spune că sunt fabricate, sunt fabricate de el, sunt faptele lui. De asta se zbate. El e conștient că adunarea generală a fost legală. Au fost trei patru inși, dar n-au votat. Dar ciuda lui a mare e că acolo există Hășcău și Pârjol, pentru că ăștia au fost oamenii care au continuat acțiunea introducă de mine prin 2008- 2009. Am sesizat la toate organele posibile că la Obștea de Moșnen Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișen există niște dubii la modul de cheltuire a banilor oamenilor. Și s-a întâmplat acest lucru. S-au făcut contracte în care s-au superficiat pe nimic suprafețe de teren pe prețuri de nimic, s-au făcut contracte de arendă, când membrii obștii puteau să încaseze ei niște bani, că ei sunt proprietari, nu să ia 120 lei pe hectar de la arendași și să nu aibă unde să-și pască animalele, iar arendașii să ia 1300 lei pe hectar”.
La rândul său, Gheorghe Hașcău, secretarul consiliului de administrație, a declarat: „Deocamdată activitatea nu a reușit să ne-o blocheze. La Judecătoria Novaci este un singur consiliu de administrație înregistrat în Registrul Asociațiilor și fundațiilor, alt consiliu nu există și până când acest registru nu va fi modificat de însăși instituția pe la care dânsul ne tot poartă, înseamnă că vechiul consiliu trebuie să conducă această activitate. Iar 8 membri din cei 11 din vechiul consiliu se regăsesc și în cel nou ales, iar eu și președintele Dumintru Pârjol am fost realeși. Se spune că să mergem pe avarie și să nu mai facem activitatea până nu se lămuresc treburile. Noi trebuie să aducem lemne pentru membrii obștii, trebuie să aducem profit, pentru că în ianuarie, indiferent că vom rămâne noi sau se vor face din nou alegeri și va veni un nou consiliu, membrii obștii trebuie să ia niste beneficiu. Marius Albă vrea să ne blocheze ca să nu facem treabă și să spună că a avut dreptate, dar vrea și să nu mai conducem noi asociația, ca să nu putem continua acțiunile în dosarele penale deschise pe numele său.”